Esteetömyyden edelläkävijä

Tila- aluesuunnittelu

Rakennettu ympäristömme ei edelleenkään ole kaikkien saavutettavissa. Rakennukset ja vapaa-ajan ympäristöt ovat monesti esteellisiä eivätkä kohtaa kaikkia käyttäjiä liikuntarajoitteisista, näkö- ja kuulovammaisiin. Rakennettuun ympäristöön liittyy monia haasteita, joita vammaiset kohtaavat jokapäiväisessä elämässä. Uusia mahdollisuuksia ja innovatiivista ajattelua kaipaavat niin vapaa-ajan ympäristöt leikkipaikoista, uimarantoihin kuin julkiset rakennukset.

Esekon tavoitteena on auttaa ymmärtämään esteettömän ympäristön mahdollisuudet ja ottamaan esteettömyys tärkeäksi osaksi kehittämistä valtakunnallisesti.

Asiakkaitamme ovat kunnat, kaupungit, julkiset organisaatiot, rakennusliikkeet kuin muutkin yritykset, joiden loppukäyttäjiä myös me vammaiset olemme. Me kohtaamme arjen haasteet konkreettisesti jo lähtiessämme kotoa tai hoitaessamme päivittäisiä askareita.

Eseko toimii pääosin täysin itsenäisesti ja riippumattomasti, yhdistäen alan parhaat voimat. Tarvittaessa voimme toimia myös osana suunnittelutiimejä tuoden käyttäjälähtöistä kokemusasiantuntijuuteen perustuvaa tietoa päätösten tueksi. Tulemme myös mielellään luennoimaan ja lisäämään tietotaitoa. Olemme mielellämme mukana innostamassa ja nostamassa esteettömiä ratkaisuja osaksi rakennettua ympäristöä!

 

ESKEH-kartoitusmenetelmä

Me Esekossa osaamme ESKEH menetelmän salaisuudet ja tunnemme sen kuin omat taskumme. Näemme ESKEH menetelmän olevan osa isompaa kokonaisuutta erilaisten kohteiden arvioinnissa. Me tuomme menetelmän rinnalle pettämättömän kokemuksen esteettömyydestä ja uusimmista innovaatioista sekä alan parhaat toimijat. Tarpeen tullen rakennamme kohteeseen täysin uusia innovatiivisia ratkaisuja.

Me luotamme erityiseen ammattitaitoon tuoda esille asioita, joita ei voi saada kuin vuosikymmenten kokemuksella rakentamisesta ja esteettömyydestä. Me emme maalaile, me osaamme kertoa miten kohde rakennetaan ja tarpeen tullen voimme itse testata sen.

Esteettömyys voi helposti mennä rakentamisessa myös yli, eikä enään pysytä budjetissa. Me huomioimme aina erityisesti kohteen lähtötilanteen, käyttötarkoituksen ja käyttöasteen. Näin me varmistamme kohteen oikein mitoitetun esteettömyyden kehittämisen.

Me Esekossa tunnemme ESKEH menetelmän salat ja osaamme sen kuin omat taskumme.

ESKEH kartoitusmenetelmä kehitettiin vuosina 2007–2009 valtakunnallisena yhteistyöprojektina, missä oli mukana eri vammaisryhmien edustajia. Menetelmä myöhemmin päivitettiin Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKEssä vuonna 2018.

Yksinkertaisesti ESKEH on työkalu millä kartoitetaan rakennusten ja ulkoalueiden esteettömyyden nykytila. Kartoitusmenetelmä on tarkka ja huomio eri vammaisryhmät. ESKEH menetelmä käyttö vaatii laajasti tietoa esteettömyydestä ja rakentamisesta. ESKE kouluttaa suomeen esteettömyyskartoittajia.

Luontoreittien kartoittamiseen on kehitetty 2014 oma kartoitusmenetelmä Luonto-ESKEH.

Lisätietoa ESKEH kartoitusmenetelmistä voit kysyä meiltä tai löydät sivulta www.invalidiliitto.fi välilehdeltä esteettömyys.